Screeningstilbud, hjerte-lungeorm

 

Fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) og rævens lungeorm (Crenosoma vulpis) er parasitter, som smitter hunde og ræve via snegle som hundene spiser eller slikker på.

En infektion med fransk hjerteorm vil med tiden kunne give hunden alvorlige hjerte-og lungeproblemer. Hvis infektionen ikke opdages og behandles i tide, kan den derfor være livstruende for hunden. Rævens lungeorm giver typisk et mildere forløb, og kan gå ubemærket hen.

Smittede hunde vil udskille larver med afføringen og på den måde spreder parasitterne sig til omgivelserne. Larverne smitter områdets snegle, som derefter udgør en smitterisiko for andre nysgerrige hunde.

For at forebygge spredning af larver til omgivelserne, og for at sikre at din hund ikke går rundt med en potentiel farlig infektion med hjerte-lungeorm, er det en god idé jævnlig at få undersøgt hundens afføring.

 

Danmarkskortet som viser spredning af hjertelungeorm. (venligst udlånt af Bayer)

 hjertlungeormkort

 

På  www.hjertelungeorm.dk  kan du finde meget mere information om hjerte-og lungeormproblematikken.

 

Vi ved, at vi har hjerte-lungeorm på Lolland-Falster, men vi ved ikke hvor mange hunde der går rundt med infektionen.

På grund af infektionens alvorlige karakter, vil vi meget gerne være med til at begrænse antallet af smittede hunde i vores område. Det kan vi kun gøre, hvis vi identificerer og behandler de hunde, der rent faktisk har en infektion med hjerte-lungeorm.

Derfor har vi fra 1/11 2016 og hele 2017 et screeningstilbud, til alle hunde der kommer til vaccination i denne periode.

 

Praktisk foregår det således:

  • Du samler en lille afføringsprøve (min.25 g = lille mandarin) i en pose, 3 dage i træk, og afleverer de 3 prøver her på klinikken, evt. når du kommer til vaccination med din hund.
  • Prøverne skal opbevares køligt (ca. 5 grader) og skal helst afleveres samme dag den sidste prøve er opsamlet eller dagen efter (OBS! Vi tager ikke imod prøver om fredagen!)
  • Skriv dit navn, telefonnummer og hundens navn på poserne.
  • Prøverne må ikke være forurenet med jord, blade eller græs.

 

Prøven bliver undersøgt her på klinikken og der kan forventes svar efter 2-3 dage.

Prisen for undersøgelse, i forbindelse med vaccination, er 175,- kr. (normalpris: 250,- kr.).

Vi håber, I vil benytte jer af tilbuddet, sikre jeres egen hund, og være med til at kortlægge smitte for hjerteorm i vores område!