Reproduktion

På klinikken har vi fokus på reproduktion hos både hund og kat. Vi hjælper dig og dit dyr godt igennem alle faserne fra løbetidsstart til hvalpe eller killinger. Repro-teamet på Nysted Dyreklinik består af Henriette Marqvorsen og Monica Due Pedersen. Derudover har vi et tæt samarbejde med Canicold i Glumsø.

På klinikken tilbyder vi:

  • Brunstkontrol
  • Ovariescanning
  • Sædtapning og -undersøgelse
  • Inseminering
  • Drægtighedsscanning, herunder estimering af antallet af fostre, estimering af fødselstidspunkt og kønsbestemmelse sidst i drægtigheden
  • Herpesvaccination
  • Ormekur til mor og evt. hvalpe/killinger
  • Fødselshjælp/kejsersnit

Brunstkontrol

Hos Nysted Dyreklinik kan vi tilbyde brunstkontroller til tæver forud for parring eller inseminering. En brunstkontrol består af at kigge på skedens slimhinde (vaginoskopi), at tage en svaber fra skeden for at kigge på cellerne samt en blodprøve for at måle på hormonet progesteron. Disse tre undersøgelser skaber et helhedsbillede for den enkelte tæve, som giver os det bedste grundlag for at vejlede og rådgive dig bedst muligt for at optimere chancen for en succesfuld parring eller inseminering.

Vi anbefaler første brunstkontrol, når tæven er ca. 7-9 dage inde i løbetiden.

Det er forskelligt fra tæve til tæve, hvornår i deres løbetid de har ægløsning, og derfor kan det blive nødvendigt at komme til flere brunstkontroller, indtil vi kan se tegn på snarlig ægløsning.

Ovariescanning

I forbindelse med en brunstkontrol tilbyder vi også en ultralydsscanning af ovarierne (æggestokkene). Ved at kigge på ovarierne med ultralyd kan vi se, hvor mange æg der kan forventes at blive frigivet ved ægløsning. Dette tal fortæller os, hvor mange hvalpe der i bedste fald kan komme efter en succesfuld parring eller inseminering. Størrelsen på æggene indgår sammen med skedesvaber, vaginoskopi og progesteronmåling i den samlede vurdering af, hvornår ægløsning kan forventes.

    Sædtapning og -undersøgelse

    Hvis du ønsker at kende fertiliteten hos din hanhund, tilbyder vi sædtapning af hanhunden. Efter tapningen og inden insemineringen laver vi en basal undersøgelse af hanhundens sæd og dennes kvalitet, hvor vi undersøger sæden for motilitet (bevægelse) og forekomsten af eventuelle misdannelser.

    Inseminering

    Vi tilbyder inseminering af tæver med frisk sæd. Inseminering kan vælges som erstatning for parring, men kan også bruges supplerende, hvis parringen/parringerne ikke har været succesfulde. Ved insemineringen bliver sæden lagt i skeden på tæven via et kateter. Det er ikke forbundet med smerte for tæven at blive insemineret, og det er heller ikke nødvendigt at give tæven bedøvelse eller noget at slappe af på. Forud for en inseminering bliver der altid lavet en sædundersøgelse.

    På nuværende tidspunkt tilbyder vi ikke inseminering med kølesæd eller frostsæd.

    Drægtighedsscanning

    Efter en parring eller inseminering tilbyder vi drægtighedsscanninger. Dette gøres først og fremmest for at bekræfte, at tæven eller hunkatten er blevet drægtig. Vi tilråder første scanning tidligst 21 dage efter ægløsning, da vi er sikre på at kunne se embryoer/fostre her. I forbindelse med scanningen estimerer vi antallet af embryoer/fostre, ligesom vi også beregner, hvornår hunden/katten ca. skal føde. Henriette har de sidste 17 år indsamlet af data fra ugentlige scanninger af drægtige tæver og hunkatte. Disse data er udmundet i grafer for omkring 70 forskellige hunde- og katteracer. Disse grafer viser sammenhæng mellem kraniemål og antal dage til forventet fødsel. Det har vist sig at være en meget præcis måde at forudsige fødselstidspunkt.

     

    På de lidt tidlige scanninger (dag 20-36 efter ægløsning) vurderer vi ud fra udviklingen af embryoerne/fostrene, hvor langt hunden/katten er. De fleste hunde- og katteracer går meget præcist 63 dage. Det vil sige, at når vi har en præcis formodning om ægløsningstidspunkt, kan vi hos langt de fleste racer også ret præcist sige, hvornår tæven formodes at føde. Små hunderacer går ofte kortere end 63 dage. Her vil vi ved de tidlige scanninger kunne fortælle, hvornår tæven har gået 63 dage. Når vi ca. halvvejs i drægtigheden kan måle kranier, vil vi også for de små racer igen ret præcist kunne sige, hvornår tæven formodes at skulle føde.  

    Udover at estimere fødselstidspunktet vil vi ved scanningerne af de drægtige tæver/hunkatte kunne se, om fostrene udvikler sig, som de skal. Bliver tæven/hunkatten syg under drægtigheden, er dette meget værdifulde oplysninger at have adgang til. De sidste 1-3 uger før forventet fødsel kan vi bestemme kønnet på de fostre, der ligger rigtigt for det.

    Herpesvaccination

    Vi anbefaler herpesvaccination af alle tæver, der ønskes parret. Antistofferne, som tæven danner mod herpes, overføres til hvalpene med blodet i løbet af drægtigheden og efter fødslen via modermælken. Vaccination mod herpes kan beskytte tæven mod abort samt hvalpene mod dødelig sygdom.

    Første vaccination gives i perioden fra start af løbetid til senest 10 dage efter formodet parringsdato, mens anden vaccination gives 1-2 uger før forventet fødsel.

    Fødselsbesvær: Medicinsk hjælp eller kejsersnit

    Hvis uheldet er ude, og fødslen ikke forløber som forventet, kan du og dit dyr naturligvis også få hjælp hos os. Undersøgelse og scanning af tæven/hunkatten vil hjælpe os med at vurdere, om det er forsvarligt at forsøge med medicinsk behandling (fx kalk og oxytocin), eller om kejsersnit er nødvendigt. I denne beslutning inddrages naturligvis både dit dyrs og hvalpenes/killingernes tilstand, så vi træffer den bedst mulige beslutning for både dig, dit dyr og dine kommende hvalpe eller killinger.

    Når vi laver kejsersnit, har vi et rum, hvor opdrætter kan opholde sig. Så snart hvalpene/killingerne er taget ud, er undersøgt og behandlet med det, de skal, kommer de ind til opdrætter, som instrueres i videre behandling. Den medicin, vi bruger til at bedøve dyrene, er hurtigt ude af kroppen igen. Det betyder, at tæven/hunkatten hurtigt kommer fra operationsbordet og ind til hendes hvalpe/killinger.

    Ormekur

    Hos Nysted Dyreklinik kan du få ormekur til din drægtige tæve eller hunkat. Lovgivningen kræver dog, at vi har set dyret først.

    Med den nye EU-forordning er det dog ikke længere tilladt at behandle hvalpe og killinger forebyggende med ormekur, som man har gjort tidligere. Derfor skal der indleveres en samlet afføringsprøve fra hvalpene eller killinger, hvori der skal findes orm eller æg herfra, før vi kan udskrive ormekur til hvalpene eller killingerne. Denne afføringsprøve kan indleveres til undersøgelse fra hvalpene eller killingerne er mindst 4 uger gamle.

      Fødselspakke

      Vi anbefaler alle opdrættere, der venter kuld, at have en fødselspakke klar. Pakken består af kalk (brusetabletter) og oralade til tæven/hunkatten under fødslen samt Muco-Safe (sug) og PuppyBoost (tilskud af sukker og aminosyrer) til hvalpene/killingerne.

      Vi står altid klar til at tage varmt imod dig og dit kæledyr.