Hunde og nytårsaften

Mange hunde oplever varierende grad af nervøsitet, uro eller angst i forbindelse med affyring af fyrværkeri nytårsaften og i dagene omkring. For nogle hunde, er det tilstrækkeligt, at de afledes, får en god luftetur og holdes indendøre. For rigtigt mange andre, er det nødvendigt at give hunden et angstdæmpende middel, for at både hund og ejer kan få en tålelig aften.

Tegn der indikerer at hunden er nervøs eller angst for nytårsfyrværkeri varierer fra, den bliver let urolig, halser, skraber og forsøger at gemme sig, vandrer hvileløst rundt, til den gør voldsomt eller stresser i en grad der nærmer sig panikanfald.

Ubehandlet angst vil næsten altid eskallere!!!

Det vil sige, at hunden der ét år er let urolig, næste år kan have udviklet udtalt angst, eller at den overfører angst for fyrværkeri til angst for torden, voldsom regn, eller heftigt blæsevejr. Af hensyn til hunden, og for at undgå fremtidige store problemer, bør man hjælpe de hunde der udviser uro, nervøsitet og angst gennem nytåret, med en kombination af træning, tilpasning af omgivelserne og medicin.

Der findes en række lydfiler med skud, fyrværkeri, torden mm, man kan downloade eller købe på CD.

Det er en rigtig god idé, allerede fra man får den lille hvalp i huset, at man ugentligt afspiller disse lyde. Samtidig med dette nusses, trænes, gives godbidder eller laves andet som er rart for hvalpen. På den måde kobler den lyden af skud; torden fyrværkeri mm. til noget der udløser en rar følelse i den.

Gøres dette rigtigt, kan man have stor glæde af det resten af hundens liv.

Det kan være en fordel, under selve fyrværkeriet, at rulle gardiner for, tænde lys og evt. lade fjernsyn eller radio køre på høj volumen (sørg endelig for, at det ikke er kanal hvor der forekommer reklamer med fyrværkeri!!!)

 

Der findes en bred vifte af medicinske muligheder, som kan hjælpe hunde med uro eller angst. På Nysted Dyreklinik, har vi valgt at tage udgangspunkt i syv forskellige muligheder:

 

1. Zylkéne: Zylkéne er et kosttilskud. Det virksomme stof, er et særligt trin i nedbrydningen af mælkeprotein, som unge dyr automatisk danner når de drikker mælk, som man ved virker beroligende. Fordelen ved Zylkéne er, at det er let at give, ikke kan overdoseres, og evt. kan gives i kombination med flere af de andre produkter.

2. Thundershirt: Thundershirten er et elastisk bomuldsdækken, der sættes forholdsvist stramt på hundens forpart og brystparti. Effekten minder lidt om den man ser, når kolikbørn svøbes. Fordelen ved Thundershirten er bl.a., at den kan bruges igen og igen – og selvfølgelig også i andre situationer hvor hunden er angst eller nervøs (dyrlægebesøg, negleklip etc.)

3. Adaptil/Feliway: Dette er et artsspecifik feromon (duftstof) som findes i en udgave til hund (Adaptil) og en til kat (feliway) Feromonet frigives imellem dievorterne hos diegivende tæver/hunkatte. Det har en beroligende effekt på hvalpe/killinger, når de dier, og ligger med næsen tæt på morens hud. I Adaptil/Feliway har man koncentreret feromonet, så får bedst mulig effekt. Fordelen ved Adaptil/Feliway er, at det er meget nemt at bruge (dispenser i stikkontakt, halsbånd på hunden, sprayflaske der påføres tæpper, bure o.lign)

4. Kalm tabletter: Kalm tabletter er et kosttilskud. Det består bl.a. af stoffer der hører under navnet peptider. Disse understøtter hjernens ”nedregulerings-mekanisme” og som har beroligende og afslappende effekt på hunden. Her udover er der stoffer som man ved fremmer kroppens produktion af stoffet serotonin. Serotonin er en af hjørnestenene i nervesystemets håndtering af stress og vigtigt for hundens evne til at have en normal døgnrytme. I Kalm tabletterne er der ligeledes stoffer, som fremmer virkningen af dopamin. Dopamin er altafgørende for hundens evne til at føle glæde. Fordelen ved Kalm tabletterne er, at de kan gives til alle hunde, kan gives sammen med andre former for medicin eller tilskud samt at det ikke påvirker indlæring negativt..

5. Meprobamat tabletter: Meprobamat er et tussegammelt psykofarmaka, der første gang blev lanceret i 1955. På grund af effektiv angstdæmpning samt beroligende- og muskelafslappende effekt, opnåede det hurtig stor popularitet, og blev datidens ”rockstjerne” indenfor psykofarmaka. Fordelen ved meprobamat er, at det både har god beroligende OG angstdæmpende effekt, samt at det også virker på de hunde som er meget skræmte.

6. Sileo mundhulegel: Sileo er et helt nyt præparat, som vi lige har fået i handelen. Det virker centralt (i hjernen) ved at blokere ”forskrækkelseseffekten”. Det aktive stof er kendt, og vi har i mange år brugt det til bedøvelser f.eks ved tandrensning eller røntgen. I mundhulegelen, er koncentrationen af indholdsstoffet så lavt, at der ikke er nogen bedøvende effekt. Midlet skal optages i mundhuleslimhinden, og placeres derfor med tuben i hundens ”kindpose”. Fordelen ved Sileo er, at hunden ikke bliver slinger eller virker ”fuld”. Den er ved sine sansers fulde brug, men har fået en effektiv dæmpning af angst og frygt. Der er heller ikke påvirkning af hukommelse eller indlæring, og man får derfor fuld effekt af træning der laves samtidig med indgift af medicinen.

7. Clomicalm: Clomicalm er et psykofarmaka der hører under gruppen tricyklisk antidepressiva. Det er en såkaldt (nu bliver det lidt langhåret ;-)) serotonin-reuptake-hæmmer. Oversat betyder det, at det serotonin der er i hjernen får længere tid til at virke, og man opnår effekten af, at der er mere serotonin tilgængeligt.

Serotonin er afgørende for pattedyrs evne til at regulere stress og angst, samt fastholdelse af normal døgnrytme.

Hvor Kalm tabletter virker ved at understøtte kroppens egenproduktion af serotonin, så virker Clomicalm ved at øge effekten af det serotonin der er i kroppen. Derved er clomicalm et potent lægemiddel.

Clomicalm er registreret til seperationsangst hos hunde. Det er vores erfaring, at virkningen overfor angst og depression, er den samme uanset hvad der udløser angsten. Clomicalm er især anvendt til de hunde, der lever med mere eller mindre generaliseret angst, og hvor vi i træningen har brug for, at hunden er i et mentalt leje, hvor man kan ”nå den”, det vil sige hvor den IKKE har for højt stressniveau eller panikker. Fordelen ved clomicalm er, at effekten spredes ud over længere tid, samt at det virker centralt på hjernens egne signalstoffer. Clomicalm kan, efter aftale med dyrlægen, suppleres med andre præparater, hvis der er behov for øget effekt når affyring af nytårsfyrværkeriet er på sit højeste. Clomicalm er ikke velegnet til de ejere, der ønsker, eller oplever behov for, kun at give hunden medicin nytårsaften.

 

Alle produkter og midler forhandles på klinikken.

 

Med ønsket om et godt og hundevenligt nytår

Maria Berner, Tina, Lieve og Henriette