Seniorkatten

Den ældre kat, seniorkatten.

 

Hvorfor bliver katte ældre i dag?

De seneste 10-20 år er vores katte begyndt at leve sundere og med det oså længere end de gjorde tidligere. Det skyldes især, at vi generelt er blevet bedre til at passe på dem. Katteejere er gennemgående blevet væsentlig mere opmærksomme på kattens trivsel, og de fleste anser i dag katten som et vigtigt medlem af familien.

Dyrlægerne ser, på grund af kattenes højere levealder, langt flere ældre katte i dag. Derfor har vi også fået mere viden om hvad man kan gøre, for at nedsætte risikoen for sundhedsproblemer og for at forebygge sygdomme hos kattene, i takt med at de bliver ældre.

Mange kan opleve kattens otium som den periode, hvor man er allermest knyttet til sin kat. Ungdommens narrestreger er ovre, kattens personlighed synes næsten at vokse, og omgangen i dagligdagen er nem, fordi man kender hinandens vaner og reaktioner.

Du har som katteejer meget stor indflydelse på, hvordan kattens otium vil forløbe. I samråd med din dyrlæge kan du ved god pasning og pleje være med til at sikre, at katten får den bedst tænkelige alderdom.

 

Hvornår er en kat i senioralderen?

En kats levetid er kort sammenlignet med menneskets, og derfor ældes katten også hurtigere. Kattens senioralder kommer ikke fra den ene dag til den anden; starten på senioralderen er en langsom og glidende udvikling, som katte kommer ind i ved ca. otte års alderen.

Mange katte kan, med den rigtige pleje og pasning, blive op til 15-20 år. Derfor er senioralderen en forholdsvis lang periode i kattens liv.

Tabellen herunder viser, hvor gammel katten er i menneskeår afhængig af kattens alder:

Skærmbillede 2016 05 19 kl. 10.56.46

 

Hvad sker der, når en kat ældes?

Når katte ældes, sker der, ligesom hos mennesker, en gradvis svækkelse af kroppens funktioner. Det viser sig som forskellige større eller mindre skavanker, der er med til at nedsætte kattens livskvalitet og levetid.

Flere forskellige forhold, som f. eks. arvelighed, fodring, pasning, generel sundhedstilstand og fysisk aktivitet, har indflydelse på hvordan og hvor hurtigt katten ældes.

 

Hvilke forhold skal man som ejer være særlig opmærksom på hos den ældre kat?

Overvægt:
Midaldrende og ældre katte kan få problemer med fedme og overvægt. Ældre katte bevæger sig mindre en unge katte. Det medfører, at katten har behov for mindre føde (energi), og nemmere tager på i vægt.

Stofskifte og modstandskraft:
Kattens stofskifte ændrer sig ikke væsentligt med alderen, men det gør evnen til at omdanne og udskille medicin, evnen til at regulere den normale kropstemperatur, evnen til at regulere væskebalancen, evnen til at modstå og bekæmpe infektioner samt evnen til at modstå kraftige fysiske påvirkninger i det hele taget.

Ændringer i hormonbalancen:
Hormoner har betydning for en lang række vigtige kropsfunktioner som f. eks. stofskifte, modstandskraft og kønsfunktion. Der er større risiko for ændringer i hormonbalancen, jo ældre katten bliver. Hyppigst påvirkes skjoldbruskkirtlens hormondannelse, hvilket medfører forhøjet stofskifte, også kaldet hyperthyreodisme.. Men også bugspytkirtlen og æggestokke kan få en unormal hormondannelse, og det kan medføre
sygdomme som sukkersyge og livmoderbetændelse.

Tænder og mundhule:
Katte i alle aldre har risiko for at udvikle tandsten og tandkødsbetændelse og jo ældre katten bliver, desto større er risikoen for, at disse tilstande kan udvikle sig til mere alvorlige følgesygdomme som tab af tænder, tandrodsbetændelse, tandbylder, tandresorberinger, caries m.m. Hyppigt ses der infektioner i gummerne. Disse infektioner kan spredes med blodet til andre steder i kroppen og fremkalde en lang række alvorlige sygdomme i f. eks. lunger, hjerte og nyrer.

Fordøjelseskanalen:
Kattens evne til at fordøje og optage føden nedsættes med alderen. Mave-tarmkanalens evne til at lade føden passere bliver ringere. Det kan hyppigt medføre forstoppelse, eller i sjældnere tilfælde diarré. På længere sigt kan katten udvikle forskellige mangeltilstande som følge af den nedsatte fordøjelse.

Nyrefunktion og urinveje:
Nyrernes evne til at rense blodet og koncentrere urinen nedsættes betydeligt efterhånden som katten bliver ældre. Nyresvigt er en meget hyppig dødsårsag hos ældre katte.

Leverfunktion:
Leverens evne til at danne antistoffer og rense blodet for affaldsstoffer nedsættes betydeligt med kattens alder.

Kredsløbsfunktion:
Hjertet og kredsløbet svækkes i takt med at katten ældes. Hjertet pumper generelt med nedsat kraft, blodtrykket øges, og antallet af de røde blodlegemer mindskes. Dette medfører alt i alt, at den ældre kats kondition bliver dårligere.

Åndedrætsfunktion:
Lungernes evne til at optage ilt nedsættes. Risikoen for en lang række luftvejs-
sygdomme øges med kattens alder.

Nerve- og sanseorganer:
Risikoen for sygdomme i hjerne- og nervevæv øges, som katten bliver ældre. Syns-, høre-, lugte- og smagssansen svækkes.

Muskler, knogler og led:
Mængden af muskel- og knoglevæv nedsættes hos den ældre kat. Ledbrusken og ledvæskens kvalitet bliver nedsat. Risikoen for gigtlidelser bliver større.
Dette medfører en generel nedsat funktion i hele kattens bevægelsessystem. Ofte ses der muskelstivhed, halthed eller mindre lammelser hos den ældre kat.

Hud og pels:
Huden får med alderen nedsat modstandskraft, og bliver mere tør og mindre elastisk. Huden bliver tyndere og gendannes langsommere, hvorfor evne til at hele efter sår og betændelse nedsættes. Pelsen bliver mere mat og tynd, og kan virke fedtet. Sorte katte kan blive gråhårede. Katten kan have svært ved selv at pleje sin pels, og det kan derfor være nødvendigt med hyppig pelspleje.

Adfærdsændring:
I takt med at katten ældes, nedsættes evnen til at klare stress og ydre påvirkning-
er. Det kan medføre forskellige adfærdsændringer som aggressivitet, angst for lyde, overdreven miaven m.m.

 

Den ældre kats sygdomme.

Hvorfor bliver den ældre kat hyppigere syg?

I takt med at katten bliver ældre, øges risikoen for en lang række sygdomme. Som alt andet der bruges aktivt i mange år, bliver også kroppens organer slidte. Med alderen nedsættes immunforsvarets modstandskraft, og kroppen bliver derfor mere modtagelig for smitsomme sygdomme. Sammenholdt betyder det, at den ældre kat generelt er mere udsat en dens yngre artsfæller. Endelig er en lang række kroniske sygdomme flere år om at udvikles, og ses af den grund kun hos ældre dyr.

 

Hvilke sygdomme rammer ofte seniorkatten?

De mest almindelige sygdomme hos seniorkatte er nævnt nedenfor.


Mundhulesygdomme: tandbyld, tandkødsbetændelse, tandsten, tandresorberinger

Årsag:
Omfatter mange forskellige sygdomme i mundhulen. Næsten alle mundhulesygdomme kan forebygges og helbredes ved regelmæssige tandeftersyn hos dyrlægen.

Symptomer:
Dårlig ånde, rødt tandkød, belægning på tænderne, evt. løse tænder, uvilje og besvær med at tygge samt savlen. Hvis tilstanden har stået på i lang tid, vil katten tabe sig.

Slidgigt (artrose)

Årsag:
Slidgigt skyldes en længerevarende overbelastning af kroppens bevæge-
lige led. Når et led overbelastes, kan det føre til en vævsreaktion i form af knoglenydannelser og små knoglespidser i og omkring leddet. Disse vævsreaktioner giver anledning til smerte. Lidelsen kan være arvelig.

Symptomer:
Katten får svært ved at rejse sig, og besvær med at gå på trapper og springe. Katten kan få en stiv og usikker gang. Musklerne kan svinde ind. Katten kan være nedstemt og ytre smerte.

Kræft (Cancer)

Årsag:
Kræft er en tilstand, hvor kroppens celler vokser og deler sig uhæmmet og abnormt.

Symptomer:

Disse er meget varierede, alt efter hvor kræftcellerne, eller kræftknuden, befinder sig. I visse tilfælde kan man direkte se kræftknuden som en konstant voksende hævelse, et eller andet sted på kroppens overflade, eller ved/i mund, næse, øjne, endetarm eller kønsåbning. Hvis kræftknuden befinder sig i de indre organer eller væv, afhænger symptomerne af, præcist hvor knuden befinder sig. Den kræftsyge kat kan have symptomer som tygge- eller synkebesvær, dårlig sårheling, vægttab, nedsat appetit, blødning fra en eller flere naturlige kropsåbninger, hævelser på bugen, nedsat modstandskraft, uvilje til motion, besvær ved at trække vejret, besvær ved afsætning af urin og afføring.


Sygdomme i urinvejene: blæresten, FUS, nyresvigt.

Blæresten

Årsag:
Nyrernes funktion er at udskille kattens affaldsstoffer i en opløselig form. Nogle bestemte stoffer opløses dog dårligt og kan derfor, udfældes som krystaller. Hvis krystallerne ikke føres ud af kroppen med urinen, i samme tempo, som de dannes, sker der en ophobning af krystaller i blæren. Krystallerne sætter sig fast på selve blærevæggen. Jo længere tid krystallerne er i urinvejene, desto større risiko er der for, at der dannes store blæresten.

Symptomer:
Besværlig og smertefuld urinering, blod i urinen, afsætning af små portioner urin.


FUS

Årsag:
FUS (feline urological syndrom) er en betegnelse for en tilstand i de nedre urinveje hos katte. Blærevæggen og urinrøret bliver irriteret og småbløder. Reaktion i blærevæggen kan medføre afstødning af celler. De afstødte celler kan danne en hel prop, en såkaldt plug, som sætter sig fast i urinrøret, - ofte lige før penis. Hankatte er på grund af deres lange og smalle urinrør særligt udsatte. Tilstopningen bevirker, at katten ikke er i stand til at tisse, og det kan føre til en smertefuld urinophobning i blæren.

Symptomer:
Nedsat evne til at tisse, katten sætter sig mange gange for at tisse, urinen er blodig. Katten får smerter, når den løftes (på grund af den udspilede blære).


Nyresvigt

Årsag:
Nyresvigt er en nedsat eller ophørt funktion af nyrerne. En tilstand, i hvilken nyrerne ikke længere er i stand til at koncentrere urinen og rense blodet tilstrækkeligt for affaldsstoffer. Nyrerne danner et hormon, der er vigtigt for dannelsen af røde blodlegemer. Denne hormondannelse ophører eller nedsættes ved nyresvigt.

Symptomer:
Katten tisser og drikker mere, taber sig, kaster op og får nedsat appetit. Katten kommer i væskeunderskud og kan få tynd afføring, blege gummer, sår i mundhulen og dårlig ånde. Katten bliver nedstemt og svag.


Sygdomme i hjerte og kredsløb: hjertesvigt, for stort hjerte.

Årsag:
Hjertesvigt og forstørret hjerte er overordnede betegnelser for tilstande, hvor hjertet ikke er i stand til at pumpe den mængde blod rundt i kroppen, som er nødvendig for at opretholde organismens livsnødvendige funktioner.

Symptomer:
Katten viser uvilje til motion og bliver let træt, hoster ofte (især om natten), får åndenød og vægttab. Ofte forekommer der smerteytringer. Katten kan have svært ved at finde hvile, og kan i sjældne tilfælde besvime.


Sygdomme i leveren: leversvigt, fedtlever.

Leversvigt

Årsag:
Leversvigt er en alvorlig tilstand, hvor leverens funktion er stærkt nedsat. Årsager til leversvigt kan være bakterieinfektion, virusinfektion, forgiftning eller cancer.

Symptomer:
Opkastninger, nedsat appetit, øget drikkelyst, vægttab, forøget bugomfang, nedstemt, underlig opførsel og adfærd, gule eller blege gummer.


Fedtlever

Årsag:
Fedtlever er en tilstand i leveren, hvor der sker en massiv ophobning af fedt i levercellerne. Resultatet er, at cellernes normale funktioner nedsættes helt eller delvist.

Symptomer:
Katte med fedtlever har typisk haft spisevægring af en eller anden årsag. Det betyder at kattens stofskifte langsomt nedsættes, og ændres til et fedtstofskifte, hvilket gør katten endnu mere syg. Symptomerne bliver værre og værre for hver dag, der går, hvor katten ikke spiser. De typiske symptomer er: Nedstemthed, opkast, diarré, nedsat appetit, feber, depression, dehydrering og evt. gulsot.


Sygdomme i kønsorganerne: livmoderbetændelse

Livmoderbetændelse, pyometra.

Årsag:
Ses kun hos hunkatte. Alvorlig infektion med bakterier i livmoderen. Ses hyppigst hos hunkatte over ca. 7 år, især når de har haft p-piller i mange år.

Symptomer:
Katten får øget drikkelyst og nedsat appetit. Bugen kan vokse, og der kan komme flåd fra skeden. Katten får evt. feber, vægttab, og bliver sløv og nedstemt.


Brystkræft

Årsag:
Brystkræft er en hyppigt forekommende kræftform hos ældre hunkatte. Kræftknuderne, som har forskellig form og størrelse, sidder i én eller flere mælkekirtler. Knuderne opstår, fordi der sker en række unormale og ukontrollerede celledelinger i de mælkeproducerende celler. Op mod 90% af knuderne er ondartede. Ses hyppigst når hunkatte har haft p-piller i mange år.

Symptomer:
Knuder i én eller flere mælkekirtler, hævelser i én eller flere mælkekirtler


Sygdomme i mave-tarmsystemet: diarré, forstoppelse.

Diarré

Årsag:
Der kan være mange forskellige årsager, f. eks. foderallergi, foder-
intolerance, infektioner, forgiftninger, kræft m.m.

Symptomer:
Kan variere meget med opkast, feber, væskeunderskud, tynd mave, nedsat appetit, vægttab, blod i afføringen, tjæreagtig afføring, slimet afføring, hyppig afsætning af afføring.


Forstoppelse

Årsag:
Der kan være mange årsager til forstoppelse hos katte. De hyppigste årsager er dog nedsat aktivitet, hårboller, væskeunderskud og for få fibre i foderet.
Symptomer: Katten kan ikke komme af med afføringen. Den går hyppigt på bakken uden at komme af med noget. Ofte er tilstanden smertefuld.


Sygdomme der skyldes hormonel forstyrrelse: hyperthyreodisme, sukkersyge.

Hyperthyreodisme

Årsag:
Forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme) opstår på grund af en unormal høj dannelse af hormoner fra kattens skjoldbruskkirtel. Disse hormoner regulerer stofskiftet. Tilstanden rammer hyppigst ældre katte. Forhøjet stofskifte kaldes også struma.

Symptomer:
Vægttab på trods af øget appetit, hævelse under halsen ved skjoldbruskkirtlen, rastløshed og forhøjet aktivitetsniveau, nervøsitet, katten ændrer adfærd og bliver mere sky, katten drikker og tisser mere, uregelmæssig fordøjelse vekslende mellem forstoppelse, diarré og opkastninger. Mange katte får en forhøjet puls, sammenfiltret pels og øget fældning. Enkelte katte vil vise andre symptomer, så som appetitløshed (anoreksi) og sløvhed.


Sukkersyge

Årsag:
Sukkersyge er en tilstand, hvor blodets sukkerindhold forhøjes på grund af nedsat eller ophørt dannelse af det sukkerregulerende stof, insulin. Insulin dannes i bugspytkirtlen.
Symptomer: Øget tørst og urinering. Vægttab, ofte på trods af øget appetit. Opkastninger, svag, nedstemt, muskelsitren.


Sygdomme i blodet: blodmangel

Årsag:
Formindsket antal røde blodlegemer i blodet. Der kan være mange forskellige årsager til, at blodlegemernes antal mindskes; bl.a. ses det ofte som følgetilstand til kræft, f.eks. leukæmi.

Symptomer:
Katten bliver meget forpustet af selv let motion. Katten bliver træt og slap, og får meget blege gummer.


Overvægt

Årsag:
Katten har gennem en periode indtaget væsentlig mere føde end nødvendigt. Kroppen indeholder for meget fedt, - enten i vævene eller samlet i depoter.

Symptomer:
Tydelig overvægt, besvær med at rejse sig og gå, uvilje til motion, åndenød, forstoppelse, besvær med at soignere sig.


Tidlig behandling giver det bedste resultat

Katte får med alderen større risiko for at pådrage sig sygdomme og udvikle aldersbetingede skavanker. Jo tidligere sygdomme og skavanker opdages og behandles, jo mindre er risikoen for, at katten får mén af disse tilstande. Derfor er det vigtigt med regelmæssig sundhedstjek af din ældre kat, så disse skavanker bliver opdaget i god tid.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis din seniorkat...

 • Får unormale hævelser af nogen art.
 • Bliver sløv, træt, utilpas, eller får nedsat appetit.
 • Taber sig.
 • Lugter ud af munden, savler, eller får svært ved at tygge eller synke føden.
 • Halter, får svært ved at rejse sig, får en stiv og usikker gang eller på nogen måde viser tegn på smerte.
 • Drikker og/eller tisser mere end normalt.
 • Kaster op, får tynd eller blodig afføring.
 • Bliver fed, eller får stor bug.
 • Pludselig får nedsat syn eller hørelse.
 • Ikke kan holde på urinen eller afføringen.
 • Får besvær med at afsætte afføringen, får svært ved at tisse, eller tisser blod.
 • Hoster, eller bliver stakåndet.
 • Får dårlig hud eller mat pels, fælder meget, sår eller misfarvninger i huden.
 • Får unormal adfærd eller opførsel af nogen art.