Tandsygdomme hos hunde

Et godt hundeliv kræver, at man kan tygge sin mad og lege med bold uden ubehag og at, man kan puste sin ejer i ansigtet uden at blive afvist pga. dårlig ånde.

Blandt 3-årige hunde vil 8 ud af 10 have symptomer på tand- eller tandkødslidelser!

Hunde får kun sjældent huller i tænderne (karies), men de har til gengæld hyppigt andre problemer.

Tilbageholdte mælketænder

Ligesom vi mennesker, er de første tænder hvalpen får mælketænder. Tandskiftet går i gang når hvalpen er mellem 3 og 4 måneder og gradvist erstattes mælketænderne med blivende tænder. Det sker ved, at mælketandens rod tilbagedannes og dermed taber sit faste til det omliggende knoglevæv.. Sådan en rokketand får ikke lov at sidde længe, men falder hurtigt ud. Nogle gange kan man finde dem, men mange bliver slugt.

Udskiftningen af mælketænderne sker dog ikke altid helt efter planen og mælketænderne bliver siddende og spærrer for de blivende tænder der er på vej. Det er især mælkehjørnetænderne der kan give problemer. Normalt er tandskifte til de blivende tænder afsluttet omkring 6 måneders alderen.

For de mælketænder som ikke er faldet ud omkring 6- 7 måneders alderen, er det nødvendigt at trække dem ud, fordi de forstyrrer den normale tandstilling af den blivende tand og der hober sig nemt madrester op mellem den tætsiddende blivende tand og mælketanden og dermed formes en grobund for bakterier og udvikling af tandkødsbetændelse.

Tandkødsbetændelse & tandsten

Alle hunde danner plak. Det er en blød bakterieholdig film der sætter sig på tandens overflade. Mundhulens immunforsvar reagerer på plakken og derved udløses en tandkødsbetændelse. Plakken kan også finde vej ned i tandkødslommer og dermed igangsætte en mere omfattende betændelsesreaktion.

Plakken går desuden i forbindelse med mineraler fra spyttet hvorved der dannes tandsten. Tandsten er ikke en sygdom i sig selv, men tandsten skaber yderligere grobund for mundhulens bakterier.

Plak kan fjernes ved hjælp af tandbørstning og når plakken holdes væk, fjernes også tandkødsbetændelsen. Men ligesom hos vi mennesker dannes der hurtigt ny plak, hvorfor tænderne skal børstes dagligt hvis man skal have ordentlig effekt.

Skal tandsten og plak fjernes, så kræver det en egentlig tandrensning, ved hjælp af ultralyd. Herfor skal hunden være i fuld bedøvelse så man kan rense grundigt i tandkødslommerne.

Parodontose

I svære tilfælde af tandkødsbetændelse udvikles parodontose, hvor det er bindevævet og knoglerne der skal fastholde tænderne, der angribes og ødelægges. Det kan medføre løse tænder, rodbetændelse og i de fleste tilfælde: Tandpine! De skader parodontosen har lavet på bindevæv og knogler kan ikke repareres, men grundig tandhygiejne kan holde sygdommen i skak.

Omfanget af problemer bestemmes delvist af tandstilling, spisevaner og hundens genetiske ballast.
Fremskredne tandlidelser kan medføre at bakterier fra mundhulen let slipper over i blodbanen, og kan derfra spredes til livsvigtige organer som hjerte, nyrer og centralnervesystem.

Til at forebygge problemer og holde problemer såsom tandkødsbetændelse og parodontose i skak, er der heldigvis en effektiv metode: DAGLIG TANDBØRSTNING!

Tandstillingsfejl

Forkert tandstilling er forholdsvis hyppigt hos hunde. Nogle racer skal have underbid, mens det er en fejl hos andre. Både under- og overbid medfører at tænderne i over - og undermund ikke arbejder sammen som de burde, det kan have betydning for hvor effektivt tænder selv hjælper med at holde sig rene, men det kan også i værste fald medføre skader i ganen eller gummerne.

Hvis man opdager tandstillingsfejl der vil give problemer i tide, er det muligt at lave en tandretning og dermed forebygge at hunden får problemer senere hen i livet.

Tandfrakturer

Knækkede tænder er noget der kan opstå hos enhver aktiv hund. Det kan være fordi den har tygget på knogleben, leget med sten eller sågar bolde, samt ved voldsom leg eller slagsmål. Desuden er det en hyppig skade ved påkørsler.

Hvis tanden er knækket så den levende del af tanden blottes, skal der gøres noget. Både fordi en blottet nerve gør ondt, men også fordi der er stor risiko for at udvikle en egentlig rodbetændelse og i sidste ende en tandbyld. Tanden bør derfor rodbehandles eller trækkes ud.

Forebyggelse af tandproblemer

Alle de ovennævnte problemer som hunde kan få med tænderne og i mundhulen er alle nemmere at gøre noget ved, hvis de opdages i tide. Derfor er utroligt vigtigt at man får kigget grundigt ind i hundens mund så tit som muligt.

Det kunne jo for eksempel være i forbindelse med den DAGLIGE TANDBØRSTNING!