Ultralydsscanning - Repro.

 

Ved hjælp af ultralydsscanning kan vi hurtigt, sikkert og uden det store ubehag for hunden, få et overblik over hvad der foregår i uterus (livmoderen) og ovarierne (æggestokkene) i de forskellige stadier af drægtigheden eller under løbetiden.

 

 Drægtighedsscanninger:

Henriette har siden 2007 kørt et projekt, hvor drægtige tæver følges fra omkring dag 18-20 og frem til ugen op til fødsel. Opdrættere tilbydes ugentlige scanninger, hvor fostrenes udvikling følges.

Tanken med projektet var oprindeligt at klarlægge, om man ud fra måling af fostrene kan forudsige fødselstidspunkt, usædvanligt store hvalpe, eventuelle defekter, fødselskomplikationer mv.

Det stod hurtigt klart, at der er en meget sikker sammenhæng imellem kraniediametermål og antal dage til fødsel. Dette førte til intensiveret indsamling af data, med det formål at lave vækstgrafer for så mange racer som muligt. 

 

Eksempel 1

Eksempel 1:  Tidlig drægtighed dag ca. 20 fra ægløsning. Tydelig blommesæk omkranset af endometriet (fosterblære omkranset af livmoderens slimhinde).

 

 Eksempel 2

Eksempel 2:  Tidlig drægtighed dag ca. 21. Her ses tydeligt fosteranlæg.

 

 Eksempel 3

Eksempel 3:  Tidlig drægtighed dag ca. 24. På dette tidspunkt kan hjerteslag erkendes.

 

Eksempel 11 jpeg

 Eksempel 11:  Tidlig drægtighed dag 26-27. Fosteret med forsterhinder omkring erkendes tydeligt. Endometriets (livmoderens slimhinde) ses ligeledes tydeligt omkransende fosterblæren.

 

Fra omkring dag 33 begynder kraniets knogler at træde frem på scanningsbillederne. Herfra kan måles tværsnit (biparietalmål).

 

 Eksempel 4 jpeg

Eksempel 4:  Scanningsbillede af hvalp dag 34.

 

 Eksempel 5 jpeg

Eksempel 5:  Scanningsbillede af kraniemål dag 50.

 

 Kompendie i datering af drægtigheder

I 2016 har Henriette i samarbejde med MSD Animal Health afholdt kurser i drægtighedsscanning for dyrlæger landet over.

November 2016 udkommer første udgave af kompendiet med titlen ”Dating pregnancy in dogs and cats”.

Kompendiet var i første omgang tiltænkt som et supplement til udleveret undervisningsmaterialet på kurserne. Efterfølgende er der blevet tilføjet illustrationer og vejledning, så alle med en scanner kan måle kranier på hvalpe- eller killingefostre og bruge kompendiet til at datere drægtigheder. Kompendiet består primært af graferne, der illustrerer antal dage til fødsel som funktion af kraniemål. I denne første udgave vil der være mere end 30 forskellige hunderacer repræsenteret. I takt med indsamlet data vil kompendiet løbende blive opdateret, og grafer for nye racer vil blive tilføjet.

Ud over grafer for forskellige hunderacer er der ligeledes en graf for katte. Størrelsesforskellen på katte er langt mindre, i forhold hvad vi ser hos hundene. Dette afspejler sig også, når vi måler kranietværsnit på kattefostre under drægtigheden. Størrelsesforskellene mellem de forskellige katteracer er så små, at det ikke giver mening at dele op i flere grafer.

 

 Eksempel 8 jpeg

Eksempel 8:  Killing ca. 26 dage før fødsel

 

Mere end 890 kraniemålinger ligger til grund for materialet.

Kompendiet kan bestilles på Nysted Dyreklinik.

Mange opdrættere vælger i forbindelse med parring af deres tæver, at få taget en blodprøve, hvor mængden af hormonet progesteron kan give en meget præcis pejling af, hvornår tæven har ægløsning. Disse opdrættere ved derfor godt ret præcist, hvornår tæven forventes at skulle føde. Her kan vækstgraferne bruges til verificering af, om hvalpene vokser som forventet.

 

 Scanning efter køn:

Fra omkring 14 dage før forventet fødsel (hos små og slanke hunde op til 21 dage før fødsel) kan man, hvis hvalpene ligger på en bestemt måde, se hvad køn de bliver. Det er bestemt i småtingsafdelingen, så det forudsætter en god maskine, og probe der kan give meget detaljerede billeder, og så kræver det naturligvis også en del rutine hos den der udfører scanningen.

 

Eksempel 6

Eksempel 6:  Tævehvalp. Der ses tydelig vulvategning (skamlæber) som en næsten hjerteformet struktur placeret lige midt mellem baglårene.

 

 Eksempel 7

Eksempel 7:  Hanhvalp. Penis anes som en aflang struktur placeret mellem baglårene, bag urinblæren (væskefyldt sort cirkulær struktur)

 

 Misdannelsesscanning:

Det sker naturligvis, at noget går galt under forsterudviklingen. Nogle ting vil kunne ses på en ultralydsscanning, imens andre først opdages, efter at hvalpene eller killingerne er født. Opdages noget under en af drægtighedsscanningerne, vil vi selvfølgelig prøve at danne os et overblik over hvad defekten består i, samt om det får betydning for hvalpens eller killingens videre udvikling og liv. Da et hvalpe- eller killingekuld jo ofte består af mange individer, som ligger placeret meget forskelligt, er det nærmest umuligt at gennemscanne alle individer i ét kuld. Derfor vil misdannelser ofte opdages som tilfældige fund på enkelte individer.

Fosterdød og misdannelser hører heldigvis til sjældenhederne. I ovennævnte datamateriale har der været fosterdød af hele kuld i under 1% af drægtighederne. Fosterdød hos enkeltindivider er set i omkring 5% af drægtighederne. (i litteraturen beskrives disse tal som værende henholdsvis 5 og 10-15%).

 

 Scanning af ovarier:

I forbindelse med progesteronmålinger til bestemmelse af optimalt parringstidspunkt er scanning af ovarier (æggestokke) et muligt tilvalg. En del opdrættere ønsker at vide, om der ligger flere follikler (æg) klar til ovulation (ægløsning), inden tæven f.eks køres til ”langt pokker i vold” for parring eller insemination. Ved evt. opfølgende scanninger måles folliklerne og deres udvikling følges. Folliklerne vokser frem til ovulation, og deres størrelse er på den måde med til at afspejle hvor tæven er i forhold til ovulation.

I tilfælde af uregelmæssige eller udeblivende løbetider, vil scanning af ovarier ofte være et af de første diagnostiske valg. Her får vi et billede af, om cyster eller tumorer i ovarierne kan være årsag til det ændrede mønster. Ved ovariescanninger, bliver uterus (livmoderen) altid gennemscannet samtidig.

 

 Eksempel 9

Eksempel 9:  Ovarie på en højløbsk greyhound tæve.

 

 Eksempel 10 jpeg

Eksempel 10:  Ovarie fra en tæve først i løbetiden. Folliklerne måles til ca. 0,28-0,39 cm i diameter.

 

 Priser:

Prisen for en enkelt drægtighedsscanning ligger på 992,25

Prisen for deltagelse i drægtighedsprojektet med 4-6 scanninger ligger på 1298,50

Første progesteronmåling inklusiv skedesvaber samt scanning af ovarier: 1043,80

Efterfølgende progesteronmålinger inkl. skedesvaber samt scanning af ovarier 720,40

Ved scanning af mere end én tæve gives der rabat på efterfølgende tæver.

November 2016 udkommer kompendiet, med grafer på over 30 forskellige hunderacer. Mere end 870 målte kranier på fostre ligger til grund for statistikken i kompendiet.

Interesserede dyrlæger kan bestille og købe kompendiet via Nysted Dyreklinik, prisen er 799,- + porto